belevingsgerichte zorg

Zorg bij decorumverlies

Bel mij terug

Kunnen we u helpen?


Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

een pijnlijke situatie

Omgaan met decorumverlies


Decorumverlies is een symptoom van onder andere de ziekte van Alzheimer. Het is gedrag dat niet past bij de sociale omgeving van dat moment. Vaak is het onaangepast gedrag dat voor de naasten pijnlijk is. Een lastige situatie, zowel voor degene die het gedrag vertoont als voor de mensen er omheen. De inwonende zorgverleners van Zuster in Huis weten hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Decorumverlies bij dementie

Als naaste van iemand die decorumverlies vertoont, bijvoorbeeld als het gevolg van dementie, is het lastig om hiermee om te gaan. Weet dat het gedrag niet opzettelijk is en dat iemand niet in staat is om zich anders te gedragen. Wanneer iemand ongepast gedrag vertoont, is het belangrijk om kalm te blijven. Het heeft geen zin om boos te worden of de stem te verheffen. Wat wel helpt is om op een rustige toon duidelijke instructies te geven over wat wel en niet acceptabel is. Probeer dit niet op een strenge of kritische manier te brengen, maar zorg ervoor dat iemand begrijpt wat er van hem of haar wordt verwacht.

decorumverlies

Voorbeelden van decorumverlies

Decorumverlies gaat van het niet meer letten op de persoonlijke hygiëne tot het uittrekken van kleding in het openbaar. Vaak begint het met het verlies van sociale vaardigheden; iemand krijgt moeite met het herkennen van sociale signalen en het begrijpen van non-verbale communicatie. Hierdoor reageert men sociaal ongepast. In een later stadium kan iemand rare dingen gaan zeggen, vloeken of seksueel getinte opmerkingen maken in sociale situaties. Gedrag dat helemaal niet past bij hoe iemand zich altijd gedragen heeft en waar iemand, nogmaals, niets aan kan doen.

 

huisje_koppel

Kunnen we u helpen?

Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

de juiste ondersteuning

Inwonende 24-uurs zorg


Wanneer iemand in het stadium is dat decorumverlies optreedt, is de tijd vaak aangebroken om te denken aan 24-uurs zorg. Een inwonende zorgverlener van Zuster in Huis is dan een prettige oplossing. Een vaste verzorgende die helemaal ingespeeld is op degene die zorg nodig heeft en ervaring heeft met het ziektebeeld. De inwonende zorgverlener werkt maximaal 40 uur per week in blokken die we vooraf afstemmen, de andere uren kunnen dan gevuld worden met bijvoorbeeld mantelzorg of een dagopvang. De zorgverleners slaapt bij u in huis, zo is er altijd iemand in het geval van nood.

Inwonende zorgverleners van Zuster in Huis komen over het algemeen uit Oost-Europa. Ze spreken Engels of Duits en werken onder een Europees contract, wat inhoudt dat ze hier de helft van het jaar kunnen werken. Wij doen zorgvuldige screenings van onze kandidaten en selecteren een verzorgende die past bij uw persoonlijke wensen en het ziektebeeld.

Wanneer u een indicatie heeft voor 24-uurs zorg, wordt onze dienstverlening geheel vergoed vanuit het PGB dat u ontvangt onder de Wet langdurige zorg.

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video