hoe verzorg je iemand met Parkinson

Hulp bij dementie

Stuur mij informatie

Kunnen we u helpen?


Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Particuliere dementiezorg

Zorg aan huis bij dementie


Begeleiding bij dementie thuis is een goede oplossing wanneer iemand graag thuis wil blijven wonen. Mensen met dementie hebben steeds meer begeleiding en zorg nodig, zeker als ze zo lang mogelijk in hun eigen omgeving willen blijven. Een inwonende zorgverlener van Zuster in Huis maakt dit mogelijk.

24-uurs zorg bij dementie

Mensen met een vorm van dementie hebben op een gegeven moment steeds meer hulp nodig bij dagelijkse zaken zoals eten, wassen, aankleden en toiletbezoek. Al is het maar omdat ze het anders vergeten. De een redt zich zo nog jaren, met de zorg van partner of familie. Bij de ander breekt sneller het moment aan waarop 24-uurs zorg noodzakelijk wordt. Een gekwalificeerde inwonende zorgverlener van Zuster in Huis kan hierin een belangrijke rol vervullen. Partner en familie kunnen met een gerust hart een groot deel van de zorg overdragen.

alternatief-voor-bejaardentehuis

Thuiszorg bij dementie

Voor mensen met dementie is het fijn om zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Dit kan echter een uitdaging zijn, zeker wanneer de ziekte vordert en de zorgbehoeften toenemen. Thuiszorg bij dementie kan dan een uitkomst bieden. Bij Zuster in Huis kunt u terecht voor deskundige inwonende zorg voor dementerenden, waarbij er exclusieve en liefdevolle aandacht wordt gegeven.

Inwonende thuiszorg is een prettige oplossing voor degene die zorg nodig heeft en voor de familieleden. De inwonende zorgverlener kan 24/7 zorg bieden en hierdoor een stabiele en veilige omgeving creëren.

Screenshot 2021-05-05 at 14.35 2 (6)

Kunnen we u helpen?

Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Hoe lang kan iemand met dementie thuis wonen?


In de beginfase van dementie is het vaak nog mogelijk om zelfstandig thuis te blijven wonen. In deze fase kan je vaak nog dagelijkse taken uitvoeren en is er wellicht enkel beperkte ondersteuning nodig.

Naarmate de dementie vordert, zal het steeds moeilijker worden om veilig en zelfstandig thuis te blijven wonen. De geheugenproblemen, desoriëntatie en verminderde cognitieve functies kunnen de veiligheid en welzijn steeds verder in gevaar brengen. Het is hierom belangrijk om de individuele situatie van de persoon te blijven evalueren. Dit kan gebeuren door naasten in samenwerking met eventuele zorgprofessionals zoals een arts of casemanager. Zij kunnen helpen bij het beoordelen van de mogelijkheden en adviseren over benodigde zorg en ondersteuning.

In sommige gevallen kan het met de juiste aanpassingen in de leefomgeving en ondersteuning van mantelzorgers en/of zorgverleners mogelijk zijn om thuis te blijven wonen. Dit kan onder andere worden bereikt door het implementeren van veiligheidsmaatregelen, aanpassen van de woning om zelfstandigheid te bevorderen en het inschakelen van thuiszorgdiensten.

Er komt een punt waarop de zorgbehoefte en het gevaar te groot wordt waardoor iemand met dementie niet langer veilig thuis kan blijven. Dit merkt u wanneer de dementie zich heeft uitgebreid tot een midden/laat stadium waarbij het onveilige gedrag binnen- en buitenshuis, het dwalen en de wanen toenemen. Inwonende zorg is dan een goede oplossing. Stel deze beslissing niet zo lang uit dat mantelzorgers helemaal uitgeput raken.

een geruststellende gedachte

Hulp bij dementie thuis


De inwonende zorgverlener helpt bij de dagelijkse verzorging, zoals bijvoorbeeld bij de ochtendroutine en het klaarmaken voor de nacht. We letten erop dat iemand niets tekort komt en dat er zoveel mogelijk een vast dagritme wordt aangehouden. Daarnaast houdt de zorgverlener rekening met de gewoonten en gebruiken van degene die zorg nodig heeft waardoor de dag zo aangenaam mogelijk verloopt. Naast de dagelijkse verzorging, biedt de zorgverlener ook emotionele ondersteuning en zorgt voor een fijne dagbesteding.

Al met al biedt inwonende thuiszorg bij dementie vele voordelen. Het zorgt er vaak voor dat iemand met dementie langer thuis kan blijven wonen op een veilige en vertrouwde plek, terwijl er tegelijkertijd professionele zorg wordt geboden. De inwonende zorgverlener zorgt dar er een zo aangenaam mogelijke leefsituatie wordt gecreëerd voor de cliënt.

Deze zorg is in Nederland voor iedereen betaalbaar dankzij het PGB.

Ervaring met dementie

Onze zorgverleners beschikken over de basiskennis, vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn om voor mensen met dementie te kunnen zorgen. Ze houden van mensen en hebben een sterk empathisch vermogen. Ze merken wanneer de cliënt onrustig is en weten deze spanning te doorbreken. Ook voelen ze aan wanneer het beter is om mee te gaan in de belevingswereld van de cliënt. En kunnen goed omgaan met confronterend gedrag omdat ze communicatief en inventief zijn. De cliënt is bij een zorgverlener van Zuster in Huis in goede handen.

logo zuster in huis

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video


Veel gestelde vragen


Wat kost hulp bij dementie thuis?


Met een PGB kunt u zelf de zorg en ondersteuning inkopen die u nodig heeft. Bij Zuster in Huis kunt u terecht voor professionele en persoonlijke hulp bij dementie thuis. De kosten voor onze dienstverlening worden volledig vergoed vanuit uw PGB.

Om in aanmerking te komen voor een PGB, heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u recht heeft op langdurige zorg en hoeveel zorg u nodig heeft. Lees hier meer over het aanvragen van een indicatie.

Wanneer kom ik in aanmerking voor dementiezorg?


Wanneer iemand in aanmerking komt voor dementiezorg hangt af van verschillende factoren. Het is namelijk niet zo dat er een specifieke leeftijd is waarop dementie kan optreden. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekten en aandoeningen waarbij er sprake is van een achteruitgang in de cognitieve functies, zoals geheugen, denken en taal.

Als u of een dierbare deze symptomen vertoont, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan een diagnose stellen en indien nodig doorverwijzen naar specialistische zorg, zoals dementiezorg.

In Nederland wordt dementiezorg vergoed en kan het worden ingeschakeld als de zorgbehoefte te groot wordt om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Dementiezorg kan verschillende vormen aannemen, waaronder (inwonende) thuiszorg, dagbesteding en opname in een verpleeghuis. Welke vorm van zorg het meest geschikt is, hangt af van de zorgbehoefte van de persoon met dementie en de wensen van diegene en zijn of haar familieleden. Veel mensen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen, dat is mogelijk met de dementie verzorging van Zuster in Huis.

Hoe lang kan ik thuis wonen met dementie?


Er zijn een aantal scenario’s waarin het moeilijk is om zelfstandig thuis te blijven wonen:

  1. Veiligheidsrisico’s: als de persoon met dementie zichzelf of anderen in gevaar brengt, zal het moeilijk zijn om de veiligheid thuis te waarborgen. Bijvoorbeeld als er wordt vergeten apparaten of gas uit te schakelen, deuren open blijven staan, (ver)dwalen buitenshuis en moeite hebben met het herkennen van gevaarlijke situaties.
  2. Cognitieve achteruitgang: wanneer de cognitieve functies van de persoon met dementie sterk achteruitgaan, zal dit invloed hebben op het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren zoals zichzelf verzorgen, eten bereiden, medicatie innemen of zich oriënteren in de omgeving.
  3. Intensieve zorgbehoefte: naarmate de dementie zich vordert, zal de zorgbehoefte toenemen. Als de verzorging en ondersteuning die nodig is te zwaar wordt voor de mantelzorgers of als er onvoldoende ondersteuning beschikbaar is, kan het moeilijk worden om thuis de benodigde zorg te bieden.
  4. Sociale isolatie: dementie kan leiden tot een sociaal isolement omdat de persoon moeite heeft met het herkennen van familieleden en vrienden, moeite heeft met communicatie of zich terugtrekt. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale interactie en emotionele ondersteuning, wat nadelig kan zijn voor het welzijn van de persoon.

Neem contact op


Wilt u weten wat Zuster in Huis voor u kan betekenen? Bel ons gerust. Of vul het formulier hiernaast in. We helpen u graag. U kunt ons bereiken op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Heeft u een vraag over onze dienstverlening of bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw zorgvraag? Vul  onderstaand formulier in, we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.