verpleegkundige thuis

Thuiszorg na een herseninfarct

Maak kennis met ons team

Kunnen we u helpen?


Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Zorg en aandacht van een inwonende zorgverlener

CVA-zorg bij u thuis


Een beroerte oftewel CVA (cerebrovasculair accident) heeft een grote impact op het dagelijks leven. Met de professionele en liefdevolle CVA-zorg van een inwonende zorgverlener van Zuster in Huis pakt u de draad weer op in uw vertrouwde omgeving. Wij selecteren een zorgverlener voor u met ervaring, iemand die past bij uw karakter en ziektebeeld. Onze inwonende thuishulpen komen uit Oost- of Zuid-Europa en spreken de Engels taal. De inwonende zorg van Zuster in Huis wordt vergoed uit uw PGB wanneer u een indicatie heeft onder de Wet langdurige zorg. Bel vandaag nog voor een gratis intake.

Inwonende zorg na een beroerte

De gevolgen van een CVA verschillen van persoon tot persoon en zijn bij de één ingrijpender dan bij de ander. Niet alleen uzelf moet hiermee leren omgaan, ook van uw naasten vraagt het veel energie en aanpassingsvermogen. Een inwonende zorgverlener van Zuster in Huis neemt de dagelijkse ondersteuning uit handen. Dat is prettig voor uw naasten. Uw partner kan dan echt partner zijn in plaats van begeleider en verzorger. Lees hier hoe mantelzorgers en naasten kunnen helpen bij het herstel.

somatische zorg

Wat is CVA-nazorg?

De inwonende zorgverlener van Zuster in Huis ondersteunt u bij uw persoonlijke verzorging, het huishouden, het aanreiken van uw medicijnen en alle andere dingen waarbij u hulp nodig hebt. Zo kunt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen en uw leven leiden zoals u dat wilt. De zorgverlener stemt de ondersteuning af op specialistische behandelingen die u krijgt, zoals ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek en logopedie, zodat u de best mogelijke zorg krijgt.

zuster

Thuiskomen na revalidatie

Als u na revalidatie thuiskomt, ziet uw leven er anders uit. Behalve verpleegkundige CVA-zorg hebt u ondersteuning nodig bij uw dagelijkse verzorging en al het andere dat u moeite kost. Het plan van aanpak dat de CVA-verpleegkundige voor u maakt, wordt de leidraad voor de ondersteuning die u krijgt van de inwonende zorgverlener. Zo houdt u energie over voor de activiteiten die voor u het leven de moeite waard maken, zoals bezoek ontvangen, afspreken met vrienden en uw hobby’s.

alternatief-voor-bejaardentehuis

Kunnen we u helpen?

Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video


Veel gestelde vragen


Wat is een beroerte / cva  precies?

Een beroerte / cva is een verzamelnaam voor zowel een herseninfarct als een hersenbloeding. In tachtig procent van de gevallen gaat het om een herseninfarct. Bij een herseninfarct stokt de bloedvoorziening doordat een slagader in de hersenen vernauwd of verstopt is geraakt. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door het scheuren van een bloedvat. Hierdoor kan er bloed in en rondom de hersenen stromen waarbij hersenbeschadiging ontstaat.

Wat zijn de gevolgen van een herseninfarct?

Een herseninfarct ontstaat wanneer er een bloedvat in de hersenen wordt geblokkeerd, waardoor een deel van de hersenen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Dit kan leiden tot verschillende gevolgen, afhankelijk van de grootte, locatie en duur van de verstopping. De gevolgen van een herseninfarct variëren van persoon tot persoon en de hersteltijd en het herstelproces kunnen ook sterk kunnen variëren.

Enkele veelvoorkomende gevolgen van een herseninfarct zijn:

 

  • Neurologische uitval: Het getroffen deel van de hersenen kan functies zoals spraak, beweging, gevoel en zicht beïnvloeden. Dit kan resulteren in verlamming of zwakte van een deel van het lichaam, spraakstoornissen of problemen met coördinatie.
  • Cognitieve problemen: Een herseninfarct kan ook cognitieve functies beïnvloeden, zoals geheugen, aandacht, concentratie en denkvermogen. Patiënten kunnen moeite hebben met het onthouden van nieuwe informatie, het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen.
  • Taalstoornissen: Sommige mensen kunnen afasie ontwikkelen, wat problemen veroorzaakt bij het begrijpen en uiten van taal. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het spreken, lezen, schrijven en begrijpen van gesproken taal.
  • Emotionele en gedragsveranderingen: Herseninfarcten kunnen ook van invloed zijn op emoties en gedrag. Patiënten kunnen stemmingswisselingen ervaren, depressie, angst of prikkelbaarheid.
  • Problemen met slikken: Een beroerte kan het slikken bemoeilijken, wat leidt tot dysfagie en het risico op verslikken.
  • Vermoeidheid: Herseninfarctpatiënten kunnen zich vaak extreem vermoeid voelen, zelfs bij geringe inspanningen.
  • Visuele stoornissen: Soms kunnen mensen na een herseninfarct problemen hebben met hun zicht, zoals gezichtsveldverlies of moeilijkheden met het zien van bepaalde kleuren.

Hoe wordt CVA thuiszorg vergoed?

De inwonende zorg die Zuster in Huis biedt na een CVA, wordt vergoed wanneer u een indicatie heeft onder de Wet langdurige zorg. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. Lees hier meer over het aanvragen van een Wlz-indicatie. Nadat u een indicatie heeft, kunt u een PGB aanvragen. Vanuit het PGB betaalt u onze facturen.