ZAH-1584

Kunnen we u helpen?


Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Omgaan met bedlegerigheid


De zorg voor iemand die bedlegerig is, kan een flinke uitdaging zijn. Bedlegerigheid is vaak het gevolg van een aandoening zoals een chronische ziekte, een operatie of ander letsel. De inwonende zorgverleners van Zuster in Huis weten hoe ze iemand met bedlegerigheid zo prettig mogelijk verzorgen.

Wat is bedlegerigheid?

Je noemt iemand bedlegerig wanneer diegene beperkt is in zijn of haar vermogen om uit bed te komen en zichzelf te verplaatsen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken zoals ziekte, letsel, een operatie, chronische aandoeningen of andere medische redenen. Bedlegerigheid kan leiden tot verminderde mobiliteit en zelfstandigheid en heeft invloed op iemands algehele gezondheid en welzijn.

inwonende ouderenzorg

Hoe lang kan iemand bedlegerig zijn?

De duur van bedlegerigheid varieert, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de individuele omstandigheden. Sommige mensen zijn tijdelijk bedlegerig, bijvoorbeeld na een operatie of tijdens herstel van een blessure en kunnen na verloop van tijd weer opstaan en zichzelf verplaatsen. Anderen zijn echter langdurig bedlegerig vanwege chronische aandoeningen of ernstige ziekten. In dergelijke gevallen kan de duur van bedlegerigheid variëren van weken tot maanden of zelfs jaren, afhankelijk van de situatie. De duur van bedlegerigheid wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de gezondheidstoestand van de persoon, de zorg die wordt verleend en de revalidatie- en herstelprogramma’s die worden gevolgd.

ZAH-1805

Kunnen we u helpen?

Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Tips van Zuster in Huis

Goede zorg voor mensen met bedlegerigheid


1

Tip 1: Creëer een comfortabele en veilige omgeving

Het is belangrijk om een comfortabele en veilige omgeving te creëren voor iemand met bedlegerigheid. Zorg onder andere voor een comfortabel matras en beddengoed, dat de kamer op de juiste temperatuur is en dat er voldoende verlichting is. Daarnaast is het van belang om de kamer vrij te houden van obstakels, zoals losse kabels of meubels, om het risico op vallen te minimaliseren. Zorg er ook voor dat er voldoende handgrepen of leuningen zijn om te helpen bij het verplaatsen in de kamer.

2

Tip 2: Optimaliseer de lichaamshouding en mobiliteit

Als iemand bedlegerig is, is het belangrijk om de lichaamshouding en mobiliteit zo veel mogelijk te optimaliseren om complicaties zoals doorligwonden te voorkomen. Zorg ervoor dat degene die bedlegerig is, regelmatig van houding verandert om druk op bepaalde delen van het lichaam te verminderen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van kussens, matrassen met druk verlagende eigenschappen en het veranderen van de positie van het lichaam. Ook kan regelmatige fysiotherapie en oefeningen helpen om de mobiliteit te behouden en spierzwakte te voorkomen.

3

Tip 3: Zorg voor goede hygiëne

Het handhaven van een goede hygiëne is essentieel bij bedlegerigheid. Zorg ervoor dat de bedlegerige persoon regelmatig wordt gewassen en schone kleding heeft. Dit kan helpen om huidirritatie en infecties te voorkomen. Zorg er ook voor dat het beddengoed regelmatig wordt verschoond en dat iemand dagelijks wordt geholpen met mondverzorging en toiletbezoeken.

4

Tip 4: Stimuleer sociale interactie en mentale stimulatie

Hoewel bedlegerigheid fysieke beperkingen met zich meebrengt, is het belangrijk om sociale interactie en mentale stimulatie te blijven bevorderen. Sociale isolatie en verveling hebben negatieve effecten op de geestelijke gezondheid van iemand die bedlegerig is. Zorg ervoor dat er regelmatig bezoek is of dat er mogelijkheden zijn voor sociale interactie via telefoon, videochat of andere communicatiemiddelen. Daarnaast kunnen activiteiten zoals lezen, luisteren naar muziek, het maken van puzzels, of het bekijken van films helpen om de geest van de persoon bezig te houden en mentale stimulatie te bieden.

5

Tip 5: Zorg voor voldoende voeding en hydratatie

Een gezond dieet en voldoende hydratatie zijn belangrijk om de algehele gezondheid van iemand met bedlegerigheid te bevorderen. Evenwichtige voeding met voldoende eiwitten, vezels, vitamines en mineralen helpen de energie en de weerstand op peil te houden. Mogelijk kan een diëtist een dieetplan op maat te maken dat past bij de specifieke behoeften. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig water of andere dranken aan te bieden om uitdroging te voorkomen.

6

Tip 6: Zorg voor professionele zorg en ondersteuning

Als u zorg draagt voor een bedlegerige persoon, is het belangrijk om professionele zorg en ondersteuning in te schakelen. Bij Zuster in Huis zijn we gespecialiseerd in het verlenen van zorg aan mensen met bedlegerigheid. Wij leveren professionele inwonende verzorgenden die helpen bij de persoonlijke verzorging en ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Hiermee gaat de kwaliteit van zorg omhoog en vermindert de druk op mantelzorgers. Onze diensten zijn geheel vergoed uit het PGB wanneer u de juiste indicatie heeft.

Omgaan met bedlegerigheid: een flinke uitdaging


Omgaan met bedlegerigheid is een flinke uitdaging. Maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan de zorg vaak verbeterd worden. Het creëren van een comfortabele en veilige omgeving, het optimaliseren van de lichaamshouding en mobiliteit, het handhaven van goede hygiëne, het stimuleren van sociale interactie en mentale stimulatie en het inschakelen van professionele zorg en ondersteuning zijn hierin belangrijke aspecten. Neem contact met ons en we leggen graag uit hoe we in uw situatie van dienst kunnen zijn.

alternatief-voor-bejaardentehuis

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video