Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen


Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen zijn alle handelingen die we elke dag zelfstandig ondernemen om succesvol thuis te wonen. Onder ADL vallen bijvoorbeeld opstaan en naar bed gaan, aan- en uitkleden, eten, drinken, persoonlijke verzorging zoals wassen of douchen maar ook vanzelfsprekende zaken als lopen, praten en toiletbezoek.

Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen
Langer zelfstandig wonen

ADL en zelfredzaamheid


Door professionals in de zorgsector wordt doorgaans gekeken in welke mate de ADL door zorgvragers nog zelfstandig kan worden uitgevoerd als indicatie van zelfredzaamheid. Wanneer een zorgvrager nog veel levensverrichtingen voldoende zelfstandig kan uitvoeren, is diegene prima zelfredzaam in zijn eigen leefomgeving.

Het is de bedoeling dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Beperkingen in het uitvoeren van de ADL vormen hiervoor een belemmering. Er komt een moment dat veel senioren moeite krijgen met bijvoorbeeld traplopen, mobiliteit buitenshuis en zichzelf wassen. Ook het uitvoeren van grote huishoudelijke taken wordt dan steeds ingewikkelder.

ADL en IADL


Naast ADL zijn er ook de IADL, ofwel de Instrumentele Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. De IADL zijn complexere verrichtingen zoals huishoudelijke en administratieve taken. De IADL zijn meestal de taken waarmee senioren de meeste moeite krijgen en daarna volgen de ADL.

Er zijn tekenen waaraan je kunt herkennen of iemand niet voldoende zelfredzaam is op het gebied van (I)ADL. Het kan zijn dat de oudere geen schone kleding meer aantrekt en zich niet meer goed doucht of dat iemands keuken vol ligt met etenswaren die over datum zijn.

Hoe kan Zuster in Huis u helpen?


Wanneer iemand de ADL onvoldoende zelfstandig kan uitvoeren en een indicatie heeft gekregen vanuit de Wet langdurige zorg, is een inwonende verzorgende een goede oplossing om langer thuis te blijven wonen.

De zorgverleners van Zuster In Huis zijn er om te ondersteunen bij onder andere:

  • Persoonlijke verzorging
  • Mobiliteit in en rondom huis
  • Klaarmaken van maaltijden
  • Hulp bij eten en drinken
  • Toiletgang en incontinentiemateriaal
  • Dagelijkse routine regelen of plannen
  • Ondersteunen bij administratieve en huishoudelijke taken
  • Boodschappen doen
inwonende-huishoudelijke-hulp

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video