Langer thuis wonen met dementie


Mensen met dementie hebben steeds meer begeleiding en zorg nodig, zeker als ze zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Een inwonende zorgverlener van Zuster in Huis maakt langer thuis wonen met dementie mogelijk. 

Conny Neef, zorgmanager bij Zuster in Huis vertelt er meer over aan de hand van haar jarenlange ervaring met dementie als zelfstandig verpleegkundige.

Langer thuis wonen met dementie

Structuur, houvast en ondersteuning

“Het verloop van dementie verschilt per persoon en per vorm. Mensen met dementie hebben hoe dan ook steeds meer hulp nodig bij dagelijkse zaken zoals eten, wassen, aankleden en toiletbezoek. Al is het maar omdat ze het anders vergeten. De een redt zich zo nog jaren met de zorg van partner of familie. Bij de ander breekt sneller het moment aan waarop 24-uurs zorg noodzakelijk wordt. Een gekwalificeerde inwonende zorgverlener van Zuster in Huis kan hierin een belangrijke rol vervullen. Partner en familie kunnen met een gerust hart een groot deel van de zorg aan haar overlaten, waardoor zij ook tijd aan zichzelf kunnen besteden.” 

 

huisje_zuster

Er is nu zoveel aandacht. Je kunt zien dat de verpleegkundige haar werk met hart en ziel doet. Daarnaast zien wij dat er een klik is tussen onze moeder en de zorgverlener. Het is ons duidelijk, het heeft een positieve invloed op haar levensplezier en onze gemoedsrust.

Langer thuis wonen met dementie


“Met de deskundige en liefdevolle zorg en exclusieve aandacht van een inwonende verzorgende kan een cliënt langer thuis wonen met dementie. Dat is prettig, want er verandert al zo veel. Natuurlijk helpt de inwonende zorgverlener met de dagelijkse verzorging.

Ze helpt bij de ochtendroutine, zorgt er overdag voor dat de cliënt niets tekort komt en maakt hem of haar ook weer klaar voor de nacht. Ze zorgt voor een vast dagritme en heeft oog voor de gewoonten en gebruiken van de cliënt, om de dag zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Met oog voor de kleine dingen in het leven die de dag glans geven.”

 

Empathisch en creatief 

“Onze zorgverleners beschikken over de basiskennis, vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn om voor mensen met dementie te kunnen zorgen. Ze houden van mensen en hebben een sterk empathisch vermogen. Ze merken wanneer de cliënt onrustig is en weten deze spanning te doorbreken. Ook voelen ze aan wanneer het beter is om mee te gaan in de belevingswereld van de cliënt. En kunnen goed omgaan met confronterend gedrag, omdat ze communicatief en inventief zijn. Een cliënt met dementie is bij een verzorgende van Zuster in Huis in goede handen. Zo kan iemand langer thuis wonen met dementie.” 

Ouderen zorg lees meer

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video